nadiasalteri@gmail.com nikolasalteris@gmail.com
Τηλ. Νάξος: 22850 23107 Τηλ. Αθήνα: 2108144561
ΚΙΝ. 6930392133 ΚΙΝ. 6949615499

ΝΑΞΟΣ: ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΔΟΥ ΝΑΞΟΥ, ΤΚ. 84300
ΑΘΗΝΑ: Μπακογιάννη 8Α, 14565, Αγ. Στέφανος

Menu

Mέτρα στήριξης επιχειρήσεων ,σίγουρα κάτι σας ενδιαφέρει

1.Επίδομα ειδικού  σκοπου 800 Εύρώ

Παρατείνεται έως και τις 28-4-2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) για τη χορήγηση της αποζημίωσης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες 

Σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις, που διευρύνουν το πεδίο των δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, προχώρησε η Κυβέρνηση

Α.επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων (Ο.Ε.), ετερόρρυθμων (Ε.Ε.), περιορισμένης ευθύνης εταιρειών (Ε.Π.Ε.) και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού και δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζόμενους, έναντι πέντε (5) που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Β.Ορίζεται ότι, για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 1η-10-2018, δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός, προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Παρατείνεται έως και τις 28-4-2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) για τη χορήγηση της αποζημίωσης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες 

2.Ξεκινά η χορήγηση επιχειρηματικών δανείων έως 25% του τζίρου το κράτος θα εγγυάται το 80% του δανείου το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το διπλάσιο του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης ή το 25% του τζίρου.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να επισκεφτούν τα τραπεζικά ιδρύματα από τη Δευτέρα και να ζητήσουν να τους χορηγηθεί δάνειο. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, προϋπόθεση και για την χορήγηση δανείων είναι η διατήρηση από τις επιχειρήσεις των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Το εν λόγω τραπεζικό προϊόν θα μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις που είναι ενήμερες τραπεζικά, δηλαδή όσες πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους έως το τέλος του 2019. Επίσης, δικαίωμα δανειοδότησης θα έχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση με τελευταίο ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ που θέλει να πάρει δάνειο 25.000, το 80% από αυτά τα 25.000 είναι εγγυημένο από το υπουργείο ανάπτυξης.

3.Εκπτωση 25% στον ΦΠΑ: Ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις

1.Δικαιούχοι συμψηφισμού του 25% του ολοσχερώς εξοφληθέντος οφειλόμενου ΦΠΑ πριν τη λήξη της ισχύουσας προθεσμίας της 30ής-4-2020 είναι επιχειρήσεις (κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών), ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν ενεργό στις 20-3-2020 Κωδικό Αριθμό Κύριας Δραστηριότητας ή ενεργό στις 20-3-2020 ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα έτους 2018 έναν από τους αναφερόμενους στους πίνακες που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών (πίνακες ΚΑΔ επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή επλήγησαν από τον κορονοϊό).

2.Συμψηφισμοί θα γίνονται με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020.

3.Για τη χορήγηση του ευεργετήματος απαιτείται η ολοσχερής εξόφληση έως και 30-4-2020 του χρεωστικού ποσού που προκύπτει από τη δήλωση ΦΠΑ:
* α’ τριμήνου 2020 για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία * της φορολογικής περιόδου Μαρτίου 2020 για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.

Οι δικαιούχοι τυγχάνουν του ευεργετήματος και εφόσον η οφειλή τους από ΦΠΑ εξοφληθεί ολοσχερώς διά συμψηφισμού εντός της ανωτέρω προθεσμίας.

4.Για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, προϋπόθεση χορήγησης του ευεργετήματος είναι η εξόφληση με εκούσια καταβολή ή διά συμψηφισμού, μέχρι και τις 30-4-2020, του χρεωστικού ποσού ΦΠΑ που προέκυψε κι από τη δήλωση φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020.

5.Η προϋπόθεση της εξόφλησης του προς καταβολή ποσού φόρου της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες στις 26 Μαρτίου είτε είχαν κλείσει με κρατική εντολή ήταν ανήκαν απλώς στις πληττόμενες.

6.Ο συμψηφισμός διενεργείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από το δικαιούχο ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στην αρμόδια ΔΟΥ είτε με αυτεπάγγελτο (χωρίς αίτηση) συμψηφισμό από τις αρμόδιες ΔΟΥ με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από το φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές. Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά το χρόνο του αιτήματος. Το ποσό του ευεργετήματος δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν την 1η Μαΐου 2020.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Το έμμεσο «κούρεμα»

Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ατομική επιχείρηση) εξοφλεί 15.4.2020 ποσό ΦΠΑ 2.000 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α’ τριμήνου του 2020. Λόγω της καταβολής τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 500 ευρώ για συμψηφισμό. Ο φορολογούμενος κατά το χρόνο αυτό (15.4.2020) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ έτους 2019 ύψους 1.000 ευρώ.

Η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να συμψηφίσει ούτε ο φορολογούμενος μπορεί να αιτηθεί συμψηφισμό του ποσού των 500 ευρώ του ευεργετήματος με το ποσό των 1.000 ευρώ από ΕΝΦΙΑ.

Φορολογούμενος με διπλογραφικά βιβλία (Ομόρρυθμη Εταιρία) εξοφλεί 30.4.2020 ποσό 4.000 ευρώ και κατά τον ίδιο χρόνο εξοφλεί και το ποσό φόρου της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 (εφόσον απαιτείται).

Ως εκ τούτου τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 1.000 ευρώ για συμψηφισμό.

Η εταιρία υποβάλλει 30.6.2020 τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και κατά το χρόνο της βεβαίωσης του φόρου δεν έχει υποβάλει αίτηση συμψηφισμού του ευεργετήματος με συγκεκριμένες οφειλές. Συνεπώς, το ποσό των 1.000 ευρώ δύναται να συμψηφιστεί αυτεπαγγέλτως (χωρίς αίτηση) από τη Φορολογική Διοίκηση με τη βεβαιωθείσα οφειλή από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.

4.επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση των τόκων, από πόρους του ΕΣΠΑ, επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων ομολογιακών και αλληλόχρεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Η δράση αφορά στην κάλυψη των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων στις 31/12/2019 ή εναλλακτικά στις 29/02/2020 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ, που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίοι παρατίθενται στο σχετικό παράρτημα της Υπουργικής Απόφασης, ανεξαρτήτως της συμμετοχής του στα έσοδα και του χαρακτηρισμού του ως κύριου ή όχι. Παράλληλα, ως βασική προϋπόθεση τίθεται η διατήρηση τουλάχιστον του ίδιου αριθμού εργαζομένων στις 19/03/2020 και στις 31/12/2020.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι η ενημερότητα κρίνεται αποκλειστικά για το επιδοτούμενο δάνειο και όχι για το συνολικό προφίλ της επιχείρησης και υπολογίζεται στη μη υπέρβαση των 90 ημερών άνευ πληρωμής με καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2019 ή εναλλακτικά την 29/02/2020.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη επιχορήγηση δεν χορηγείται δυνάμει του κανονισμού de minimis, συνεπώς δεν συνυπολογίζονται για τη χορήγησή της λοιπές ενισχύσεις de minimis που έχει λάβει η δεδομένη επιχείρηση την τελευταία τριετία.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2020 και ώρα 17:00.

5.Επιστρεπτέα προκαταβολή

-Απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

– Χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το Κράτος, στο πλαίσιο του συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS).

– Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί, είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

– Η συνολική διάρκεια του σχήματος είναι πενταετής. Το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων. Η αποπληρωμή πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη, σε ισόποσες

Τα βασικά κριτήρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι:

-Η μείωση του τζίρου αλλά και των κερδών που έχει καταγραφεί σε σχέση με την περσινή περίοδο
-Ο βαθμός στον οποίο η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός σε σχέση με το συνολικό προσωπικό, μειώνεται το εργασιακό κόστος και κατά συνέπεια η ζημιά που θα έχει υποστεί.
-Οι αγορές στις οποίες η επιχείρηση έχει προβεί.

 

 

6.Παγώνουν τις δόσεις δανείων οι τράπεζες

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ι. ΜΕΤΡΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝ & ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Για τη διευκόλυνση των Μεσαίων και Μεγάλων επιχειρήσεων, η Εθνική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει επηρεαστεί από την υγειονομική κρίση και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, να μεταθέσουν την καταβολή μέρους ή και του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους, για την περίοδο 1/3/2020 έως 31/12/2020.

Η διευκόλυνση αυτή θα εξετάζεται κατόπιν αιτήματος των επιχειρήσεων και μπορεί να πραγματοποιείται:
• με μετάθεση του συνόλου ή μέρους των δόσεων στο τέλος της διάρκειας του δανείου ή/και
• με προσαύξηση των επόμενων δόσεων του δανείου ή/και
• με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +8,98% σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας των ελληνικών τραπεζών και αφορά τους κλάδους που περιγράφονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει την ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδοτήσεων, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, που λήγουν εντός του α’ εξαμήνου, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Αιτήσεις προς ένταξη στα συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης μπορούν να υποβληθούν μέσω σχετικής επικοινωνίας (τηλεφωνικής ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με τον αρμόδιο υπεύθυνο πελατείας, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα της τράπεζας.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Eθνικής Tράπεζας παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με την Επιχειρηματική Πελατεία της, προκειμένου να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα τυχόν έκτακτες ανάγκες.

ΙΙ. ΜΕΤΡΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο των δράσεων που η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει και αφορά στους κλάδους που περιγράφονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, δίνει τη δυνατότητα σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που εμπίπτουν στους ως άνω κλάδους και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, να μεταθέσουν την καταβολή του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους για την περίοδο 1/3/20 μέχρι 31/12/20, με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου.

Παράλληλα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδότησης που λήγουν από την 1η Μαρτίου έως και 31 Μαΐου για τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης τους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Η ένταξη στα παραπάνω μέτρα στήριξης είναι πολύ απλή, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα της τράπεζας, απλά με την υποβολή αιτήματος στην εφαρμογή Internet Banking ή με mail στη διεύθυνση: mmeanastoli@nbg.gr.

ΙΙΙ. ΜΕΤΡΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί ενήμεροι ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες πελάτες της, που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση δυσκολεύονται να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη δόση του δανείου τους, ανακοινώνει τη δυνατότητα αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι τις 30.9.2020. Η διευκόλυνση αυτή ισχύει για όλους τους δανειολήπτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος λόγω της υγειονομικής κρίσης και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης.

ALPHA BANK

Με οριζόντια αλλά και εξατομικευμένα μέτρα θα στηρίξει η Alpha Bank τους πελάτες της, επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορονοϊού ώστε να περάσουν με ήπια συμπτώματα την… πανδημία και να μπουν άμεσα σε φάση επανεκκίνησης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ειδικότερα, η τράπεζα είναι σε διαρκή ετοιμότητα με τους επιχειρηματικούς πελάτες ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτες ανάγκες ενώ σε ότι αφορά τους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις η ετοιμότητα της τράπεζας αφορά στην παροχή εξατομικευμένων λύσεων σε αιτήματα ρυθμίσεων, προσαρμοσμένα στη μεσοπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα των πελατών.

Ειδικότερα:

  • Για τις Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα και έχουν ενήμερες οφειλές στην Τράπεζα έως και τις 31.12.2019, η Alpha Bank -εφόσον ο Πελάτης επιθυμεί- μεταθέτει την καταβολή μέρους ή του συνόλου των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) της περιόδου 1.3.2020 έως 30.9.2020, στη λήξη του δανείου τους.

Για δάνεια που λήγουν πριν από τις 30.09.2020, παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της λήξης έως και για εννέα (9) μήνες, χωρίς τροποποίηση των λοιπών όρων του δανείου.

Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει η Alpha Bank, σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας των ελληνικών τραπεζών, και αφορά όλους τους κλάδους που περιγράφονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

  • Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τους συνεπείς δανειολήπτες και εφόσον διαπιστώνει έκτακτη οικονομική δυσχέρεια παρέχει προσωρινή διευκόλυνση με αναστολή των δόσεων των δανειακών τους υποχρεώσεων έως και τις 30.6.2020. Σημειώνεται ότι η ενημέρωση των πελατών (ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις) γίνεται τηλεφωνικά και το «πάγωμα» των δόσεων με την συναίνεση τους και χωρίς φυσική παρουσία τους στο κατάστημα.

Αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες στέλνοντας παράλληλα και σαφές μήνυμα ότι οι διευκολύνσεις αφορούν επιχειρήσεις και ιδιώτες που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα. Διότι όπως …εξομολογούνται τραπεζικά στελέχη υπήρξαν οχλήσεις – έστω και ελάχιστες – από εύρωστους επιχειρηματίες που δεν έχουν πληγεί αλλά είπαν να δοκιμάσουν την τύχη τους ώστε να πάρουν …τράτο στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Την αποφασιστικότητα του Ομίλου Πειραιώς να στηρίξει τους πελάτες της, ιδιώτες και επιχειρήσεις, έτσι ώστε να διαχειριστούν την κρίση και να μπορέσουν την επόμενη ημέρα αυτής να ξεκινήσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους εξέφρασε, μιλώντας στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για την χρήση του 2019, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι το μέγεθος των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το δεύτερο εξάμηνο του 2020 υπό την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπερασθεί σε μεγάλο βαθμό, η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να μετριάσει τις συνέπειες και να απορροφήσει το σοκ».

 «Αξιολογούμε και θα αξιολογήσουμε όλα τα αιτήματα και θα ρίξουμε στην μάχη όλα τα όπλα προκειμένου να τους στηρίξουμε με στόχο να είναι δυνατοί την επόμενη ημέρα. Βέβαια υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν όσους έχουν πληγεί είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η τράπεζα έχει προσεγγισθεί το 75% όλων των πελατών της, ενώ έχει άμεσα διαθέσιμες επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις 400 εκατ. ευρώ. Στην προσπάθεια της αυτή η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει στη «φαρέτρα» της κεφαλαιακή θωράκιση ύψους 2,3 δις. ευρώ.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επέμεινε στη σημασία του Εγγυοδοτικού Ταμείου που δρομολογεί η κυβέρνηση για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης άνω των 5 δις ευρώ, ποσό που όπως αναφέρθηκε είναι πιθανό να αυξηθεί και διευκρίνισε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας με εγγύηση του δημοσίου θα ξεκινήσει αμέσως μόλις υπάρξει ο σχετικός νόμος».

Τέλος ο κ. Μεγάλου προχώρησε και στην ανάλυση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας που έχει κτυπηθεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Όπως διευκρίνισε προς τους αναλυτές από την κρίση θα επηρεαστούν δάνεια άνω των 16 δις. ευρώ από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 47 δισ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς και συγκεκριμένα τα 8,8 δισ. ευρώ θα έχουν σημαντική επίπτωση, ενώ άλλα 7,5 δισ. ευρώ θα επηρεαστούν αρκετά.

.

EUROBANK

Σειρά μέτρων για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις εφαρμόζει η Eurobank, συνδράμοντας με όλες της τις δυνάμεις στη μάχη αντιμετώπισης του Covid-19, που πλήττει πολλούς κλάδους της οικονομίας και χιλιάδες εργαζομένους. Παράλληλα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους πελάτες της, ενημερώνοντας για τους βέλτιστους τρόπους εξυπηρέτησης με ασφαλή και λειτουργικό τρόπο, μέσω χρήσης των ψηφιακών μέσων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προχωρήσει ήδη στις αναγκαίες διευκολύνσεις και συγκεκριμένα:

-Αναστέλλει, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, την καταβολή των χρεολυσίων για επιχειρηματικά δάνεια, για τουλάχιστον έξι (6) μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια ενήμερα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019. Με την αναστολή των δόσεων επιμηκύνεται για αντίστοιχο χρονικό διάστημα η διάρκεια του δανείου.

-Επιπλέον, η Τράπεζα βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να στηρίξει αποτελεσματικά με επιπλέον ρευστότητα κάθε επιχείρηση που πλήττεται άμεσα ή έμμεσα από την κρίση του Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχει ενεργά και στο πρόγραμμα εγγυήσεων, με βάση τους όρους που θα διαμορφωθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκούς όρους.

-Αντίστοιχα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα διευκόλυνσης για τα Φυσικά Πρόσωπα. Αναστέλλεται, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, η καταβολή των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, για διάστημα τριών μηνών και εφόσον τα δάνεια είναι ενήμερα, για τους εργαζόμενους όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται και των οποίων οι κλάδοι συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

-Επιπλέον αυτών, υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα, για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις καθημερινές τους συναλλαγές, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν τα καταστήματα, έχει εξασφαλίσει για τους πελάτες της τα παρακάτω:

Για τις επιχειρήσεις

-1.600 επιπλέον επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στην πρωτοποριακή υπηρεσία v – Banking τις 2 τελευταίες εβδομάδες, μέσω της οποίας εκτελούν σχεδόν όλες τις τραπεζικές εργασίες εκ του μακρόθεν.

-Οnline διεκπεραίωση των εισαγωγών και εξαγωγών.

-Ηλεκτρονική διαχείριση και άμεση ενημέρωση για την κατάσταση των εισπράξεων είτε αφορούν εμβάσματα από τρίτους, είτε εισπράξεις μέσω καρτών.

-Ηλεκτρονική εκτέλεση μεμονωμένων και μαζικών πληρωμών.

Για τα φυσικά πρόσωπα

-Ενημέρωση όλων των συναλλασσόμενων πελατών για την διενέργεια των τραπεζικών τους εργασιών χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα, καθώς και των μέτρων προστασίας από τον Covid-19.

-Έκδοση χρεωστικών καρτών και κωδικών e-Banking χωρίς την παρουσία του πελάτη στο κατάστημα. Τις τελευταίες δέκα μέρες εκδόθηκαν πάνω από 7.500 νέοι κωδικοί e-Banking.

-Παροχή δυνατότητας αυτόματου ανοίγματος, ανανέωσης και πρόωρης εξόφλησης προθεσμιακής κατάθεσης.

-Δημιουργία του συνδρομητικού προγράμματος ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-συναλλαγές) με το οποίο πραγματοποιούνται πληρωμές, καθώς και μεταφορές χρημάτων με προνομιακή τιμολόγηση.

-Αύξηση του ορίου ποσού των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στα 50 ευρώ από τα 25 ευρώ (από 30/03/20 έως 31/05/20). Η αύξηση του ορίου καλύπτει το 80% των συναλλαγών σε καταστήματα τροφίμων, πρατήριων βενζίνης και φαρμακείων ελαχιστοποιώντας τις επαφές των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.

7.Επιταγές:

Τέθηκε σε ισχύ η δυνατότητα αναστολής κατά 75 ημέρες των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων που αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Μάρτιο και εντάχθηκαν τον Απρίλιο.

Για τις επιχειρήσεις με ΚΑΔ ο οποίος προστέθηκε στη λίστα των πληττόμενων τον Απρίλιο οι προθεσμίες διαβίβασης των αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα λήγουν σε έξι εργάσιμες ημέρες από σήμερα, δηλαδή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 13/04/2020.

Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους ΚΑΔ θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές, εάν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Η ατομική ένταξη στις πληττόμενες επιχειρήσεις θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία θα διαμορφωθεί εντός του Απριλίου.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση αποπληρωμή των μεταχρονολογημένων επιταγών, θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε στο κεφάλαιο κίνησης που θα ληφθεί από τις επιχειρήσεις, με βάση το προσωρινό πλαίσιο εγγυοδοσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή, να πληρώνονται άμεσα και κατά προτεραιότητα οι επιταγές που έχουν ανασταλεί.

Τονίζεται ότι από τα παραπάνω μέτρα καλύπτονται, χωρίς καμία εξαίρεση, όλα τα αξιόγραφα (επιταγές, γραμμάτια σε διαταγή, συναλλαγματικές) επιχειρήσεων με ΚΑΔ που

περιλαμβάνονται στη λίστα πληττομένων τον Απρίλιο, τα οποία θα διαβιβαστούν από τους εκδότες τους στις τράπεζες και, κατά συνέπεια, αναστέλλονται.

8.Αναστέλλονται οι δόσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο σε όσους δικαιούχους θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

  • Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Αυτονόητο είναι ότι η ανωτέρω αναστολή πληρωμών αποτελεί δικαίωμα του οφειλέτη και συνεπώς αυτός δύναται, εφόσον επιθυμεί, να συνεχίσει την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων προς την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, χωρίς να κάνει χρήση της αναστολής, όπως ισχύει αντίστοιχα και για την αναστολή των υπολοίπων υποχρεώσεων (φορολογικών και ασφαλιστικών) των οφειλετών.

9.Δυνατότητα σε μισθωτούς και επιχειρήσεις να αναβάλλουν τις πληρωμές σε δόσεις φορολογίας και ΦΠΑ.

 

Αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία.Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές».

Γ ια να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διατηρίσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας! Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών μας.

Το πρώτο πλαίσιο, που αφορά τις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, το οποίο είναι ήδη γνωστό, έχει αναστολές φορολογικές και ασφαλιστικές και αποζημίωση ειδικού σκοπού προστίθενται από τον Απρίλιο οι ακόλουθοι κλάδοι:

– Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας
– Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ.
– Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ.
– Καθαρισμός κτιρίων

– Καθαριστήρια ρούχων
– Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων
– Κτηνίατροι
– Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία
– Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων
– Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές και δημοτικές αγορές)
– Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων και
– Φύλαξη.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Πλαίσιο 2

Το δεύτερο πλαίσιο έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο δεύτερο πλαίσιο μπαίνουν από τον Απρίλιο η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, η ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρίες υπηρεσιών. Οι κλάδοι που εντάσσονται είναι συγκεκριμένα:
– Εξορυκτική δραστηριότητα
– Δασοκομία, Υλοτομία
– Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα

– Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών, εργαλείων, κεραμικών ειδών
– Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών
– Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών
– Παραγωγή αναψυκτικών, νερών και χυμών
– Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτυμάτων, ελαίων, λιπών
– Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού
– Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών

– Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών
– Αποθήκευση
– Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών
– Ασφαλιστικές εταιρίες
– Ελεγκτικές εταιρίες
– Χρηματιστηριακές και εταιρίες χαρτοφυλακίου.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Πλαίσιο 2 λαμβάνουν τα ακόλουθα οφέλη:

– Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, της έκπτωσης του φόρου 25%, που αναφέρθηκε ήδη για το Πλαίσιο 1. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.
– Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

Πλαίσιο 3

Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και μετά, και μπαίνουν οι ακόλουθοι κλάδοι:
– Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος
– Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών

– Πρατήρια καυσίμων
– Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κ.λπ.
– Διαχείριση απορριμμάτων

10.Μείωση    ενοικίου

Στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπάρχει η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητο για την εγκατάστασή τους και οι οποίες πλήττονται δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού,να προβούν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος .

11.Αναστολή σύμβασης

1. Κλεισμένη Επιχείρηση: Επιχείρηση που η επιχειρηματική λειτουργία της (εν μέρει ή εν όλω) έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής.
Μια επιχείρηση δικαιούται να χαρακτηριστεί ως Κλεισμένη, εάν τουλάχιστον ένα από τα εξής ΚΑΔ συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κλεισμένων βάσει ΚΑΔ από εντολή δημόσιας αρχής σύμφωνα με την από 17.3.2020 ΥΑ του Υπ. Οικονομικών: α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας στις 20/3/2020, β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018, γ) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας τουλάχιστον ενός εκ των Υποκαταστημάτων της

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 15.3.2020 ΕΩΣ 30.4.2020

2. Πληττόμενη Επιχείρηση: Επιχείρηση που πλήττεται σημαντικά από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Μια επιχείρηση δικαιούται να χαρακτηριστεί ως Πληττόμενη, εάν τουλάχιστον ένα από τα εξής ΚΑΔ συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ, σύμφωνα με την από 17.3.2020 ΥΑ του Υπ. Οικονομικών, όπως ισχύει, και δεν ανήκει στη λίστα των κλεισμένων:
α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας στις 20/3/2020, β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΑΥΘΥΜΕΡΟΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ 45 ΗΜΕΡΕΣ

 

12.Πρόγραμμα Sure:

Πώς το κράτος θα πριμοδοτεί τον μισθό εργαζομένων

Το νέο σχέδιο που βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία βασίζεται στο πρόγραμμα Sure, ο οποίο θα χρηματοδοτήσει το βασικό μέρος, και προβλέπει καταβολή προσαύξησης μισθού και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με μερική απασχόληση και με εκ περιτροπής εργασία. Συγκεκριμένα με βάση το σχέδιο θα καταβάλλεται στους εργαζόμενους με ευέλικτη μορφή εργασίας ένα επιπλέον ποσό στον μισθό τους με αντίστοιχη προσαύξηση στις ασφαλιστικές τους εισφορές διατηρώντας έτσι την θέση εργασίας. Ωστόσο η προσαύξηση στον μισθό μαζί με τον μισθό σε καμία περίπτωση δεν θα φτάνει στο μισθό πλήρους απασχόλησης,  θα  φθάνει περίπου   στο 75%

Μοντέλο για επιδότηση μισθών από το δημόσιο, για την κάλυψη 40-60% των μισθολογικών απωλειών εργαζομένων που μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης.

«Θα υπάρχει μια αναλογία για τις ημέρες που δεν θα εργάζεται κάποιος. Για παράδειγμα, αν η επιχείρηση ανοίξει στις 15 Μαΐου και ζητήσει τότε τον εργαζόμενο πίσω, για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 15 Μαΐου η πολιτεία θα καλύψει τις απολαβές αυτού του εργαζόμενου, στο ποσό που αναλογεί για 15 ημέρες με βάση το επίδομα των 800 ευρώ που είχαμε πει για τις 45 ημέρες»

 

13.ΕΦΚΑ: Υπαγωγή σε ρύθμιση 12 δόσεων για όσους διατηρούν ενεργή άλλη ρύθμιση οφειλών

Όπως είναι γνωστό στους όρους απώλειας των ευνοϊκών ρυθμίσεων των νόμων 4305/2014 και 4321/2015 συμπεριλαμβάνεται, πλην της -πέραν του νομίμου- καθυστέρησης δόσεων, η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Ειδικότερα, για οφειλές που καθίστανται απαιτητές από 29 Φεβρουαρίου 2020 και εφεξής, είναι δυνατή η υπαγωγή τους σε παράλληλη ρύθμιση δώδεκα δόσεων, διατηρώντας σε ισχύ την ευνοϊκή ρύθμιση των νόμων 4321/2015 και 4305/2014.

Πιο συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που διατηρούν ενεργή ρύθμιση στους προαναφερόμενους νόμους, παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής σε παράλληλη ρύθμιση των διατάξεων του ν.4152/2013 (πάγια ρύθμιση) τυχόν οφειλών που αφορούν στις χρονικές περιόδους Δώρο Χριστουγέννων 2019, 01/2020 και κάθε επόμενης αυτών. Ευνόητο είναι ότι τυχόν οφειλές πριν την κρίσιμη ημερομηνία θα πρέπει να εξοφληθούν ολοσχερώς προκειμένου να διατηρηθούν οι εν λόγω ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Οφειλέτης που θα ρυθμίσει οφειλές σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους της παράλληλης ρύθμισης προκειμένου να διατηρηθούν τα ευεργετήματα της ευνοϊκής ρύθμισης. Τυχόν νεότερες οφειλές δύναται να ενταχθούν σε νέο δωδεκάμηνο διακανονισμό μόνο σε περίπτωση ολοκλήρωσης (εξόφλησης) της παράλληλης πάγιας ρύθμισης.

14.Δόσεις στις οφειλές που «πάγωσαν» λόγω κορονοϊού

Τη δυνατότητα σταδιακής εξόφλησης, μέσω ρυθμίσεων, των οφειλών που σήμερα έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, θα δώσει στους φορολογούμενους μετά τη λήξη της κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών.

15. ΕΦΚΑ  παράταση στις ρυθμίσεις των κλειστών επιχειρήσεων ή βάσει ΚΑΔ

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, που είναι απαιτητές έως 31/03/2020 κατά τρεις μήνες σύμφωνα με εγκύκλιο ΕΦΚΑ.

Αντίστοιχα παρατείνεται και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

Διευκρινίζεται ότι στις εν λόγω διατάξεις υπάγονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,

β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20/03/2020, που συμπεριλαμβάνεται στο συνημμένο στην εν λόγω Κ.Υ.Α. πίνακα.

Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, η δόση Μαρτίου των υπαγόμενων επιχειρήσεων θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 30/06/2020. Κατά το χρονικό διάστημα της προαναφερόμενης παράτασης δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.
Αντίστοιχα τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων (δόση Απριλίου 2020 και εντεύθεν) και κατά συνέπεια, η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, παρατείνεται κατά τρεις μήνες. Κατά τα λοιπά, συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ρύθμισης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της παράτασης είναι η μη καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων, που κατά μέρος ή στο σύνολο τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής αυτής, καθώς και η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση του μέτρου. Σε αντίθετη περίπτωση η παράταση καταβολής παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα προβλέπεται παράταση καταβολής δόσεων για εργαζόμενους (μισθωτούς) – οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων. Η προθεσμία καταβολής δόσεων ρυθμίσεων ή τμηματικών διευκολύνσεων εργαζομένων, που λήγουν την 31/03/2020, παρατείνεται για τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης παράτασης δεν επιβάλλονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις. Ως εκ τούτου, η δόση Μαρτίου δύναται να καταβληθεί εμπρόθεσμα έως 30/06/2020.

Οι εν λόγω διατάξεις αφορούν εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις για τις οποίες σύμφωνα με τον ΚΑΔ έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα ή πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και οι οποίοι έχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, οφειλές από οικοδομοτεχνικά έργα, οφειλές από προγενέστερη αυτοαπασχόληση κ.λπ.) σε ρύθμιση ή τμηματική διευκόλυνση.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 6 του υποκεφαλαίου Α.2 του Κεφαλαίου Α΄, στους ως άνω εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και τυχόν εργαζόμενοι – μισθωτοί που απασχολούνται σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες και σε λοιπούς επιτηδευματίες, εφόσον τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον ο ΚΑΔ των εν λόγω επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνεται στους πληττόμενους κλάδους.

16.Ασφαλιστικές εισφορές: Ποιοι μπορούν να τις καταβάλλουν τον Σεπτέμβριο

Προβλέπεται ότι οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας που απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, (όπου αυτή προβλέπεται), για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις. Οι περιλαμβανόμενες στις ως άνω ΑΠΔ ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση εντός των προβλεπόμενων παραπάνω προθεσμιών.

Παράλληλα για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή εργοδότες, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Στις εν λόγω διατάξεις υπάγονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,
β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020, που αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα της ΚΥΑ ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι εν λόγω εργαζόμενοι επιχειρήσεων ή εργοδοτών, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση του μέτρου οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών παύει αυτοδικαίως, και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

 

επιμέλεια  ΣΑΛΤΕΡΗΣ  ΝΙΚΟΣ

Οικονομολόγος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You might be interested in …

Επικοινωνήστε μαζί μας

Άρτια και αποτελεσματική νομική κάλυψη.